Ale tytuły dworskie to moim zdaniem całkiem dobry pomysł. Możnaby je nadawać podobnie jak w I Rzeszy tytuły typu Arcymarszałek itp. Można też powrócić do tych tytułów [oczywiście bez aż trzech tytułów kanclerskich, no chyba że zamierzamy odzyskać Galię i Italię (rozmarzyłem się widząc się w roli wielkiego księcia Toskanii )] ale nadawać je dożywotnio, a nie dziedzicznie jak w realu.
Arcykanclerz Niemiec-Erzkanzler für Deutschland- oczywiście odrębny od konstytucyjnego kanclerza urząd honorowyArcykomornik Niemiec-Erzkämmerer für DeutschlandArcymarszałek Niemiec-Erzmarschall für DeutschlandArcyskarbnik Niemiec-Erzschatzmeister für DeutschlandArcypodczaszy Niemiec-Erzmundschenk für DeutschlandArcystolnik Niemiec-Erztruchseß für DeutschlandArcychorąży Niemiec- Erzbannerträger für Deutschland
Rozumiem, że to tytuły na przyszłość jak będziemyieli więcej mieszkańców.
Hausvogt-nie mam pojęcia jak przetłumaczyć ten tytuł,
Więc trzeba zebrać w jednej wiadomości wszystko co będzie potrzebne w dekrecie.
DEKRET 4/1885O URZĘDACH HONOROWYCH i DWORSKICHPkt 1Ustanawiam następującą hierarchię urzędów honorowych:Arcykanclerz Niemiec-Erzkanzler für DeutschlandArcymarszałek Niemiec-Erzmarschall für DeutschlandArcyskarbnik Niemiec-Erzschatzmeister für DeutschlandArcykomornik Niemiec-Erzkämmerer für DeutschlandArcypodczaszy Niemiec-Erzmundschenk für DeutschlandArcystolnik Niemiec-Erztruchseß für DeutschlandArcychorąży Niemiec- Erzbannerträger für DeutschlandPkt 2Postanawiam że urzędy o których mowa w pkt.1 mogą być nadawane jedynie władcą krajów koronnych CesarstwaPkt 3Ustanawiam następującą hierarchię urzędów dworskich:Oberhofmarschall- Wielki Marszałek DworuOberkammerherr-Wielki Szambelan,Oberjägermeister- Wielki Łowczy,Oberschenk-Wielki PodczaszyOberstallmeister-Wielki Koniuszy,Schlosshauptmann-Podkomorzy,Kammerherr-szambelan,Mundschenk-podczaszyHausvogt-BurgrabiaPkt 4Postanawiam że urzędy o których mowa w pkt.3 mogą być nadawane jedynie obywatelom cesarstwa nie będącym władcami krajów koronnychPkt 5Dekret wchodzi w życie z dniem ogłoszeniaPodpisano :\
Ja bym sugerowała zmianę na:"Może być nadawane jedynie władcom państw związkowych Cesarstwa Niemieckiego"Kraje koronne brzmi trochę dziwnie, a nawet nieadekwatne.Wszystkie państwa przystąpiły dobrowolnie, do Cesarstwa Niemieckiego i mają swoich władców. Kraje koronne mają jednego monarchę. (sytuacja taka jak w MAW)