Go Bottom
  • Witaj Gość

Autor Wątek: Uroczystości Zaślubin JKM Karola Augusta i JW Idy  (Przeczytany 1452 razy)

11 Lipiec, 2022, godz.12:03:23

Karl von Wettin

• Król Saksonii

Już dnia 4 maja na ulicach Drezna dostrzec można było robotników pracowicie przystrajających drogę od Rezydencji do Kościoła Najświętszej Maryi Panny ale i gwardzistów oraz policjantów dogłębnie analizujących każdy szczegół trasy i szukających potencjalnych zagrożeń dla władcy i jego przyszłej żony. Szczególne środki ostrożności związane były szczególnie z aktywnym zaangażowaniem monarchy w sprawę Rosji i spodziewaną reakcją środowisk lewicowych. Pewien niepokój podsyciły pojawiające się w niektórych zakładach pracy strajki.
Mimo wszystko rankiem 5 maja król udał się wraz narzeczoną z Residenz do Frauenkirche dokąd oboje dotarli szczęśliwie.
Karl August,
v G.G. König von Sachsen,
Großherzog von Sachsen-Weimar-Eisenach,
Herzog von Sachsen-Altenburg, Sachsen-Coburg-Gotha und Sachsen-Meiningen,
Fürst von Waldenburg
Markgraf von Oberlausitz, Landgraf von Thüringen
11 Lipiec, 2022, godz.12:52:28
Odpowiedź #1

Karl von Wettin

• Król Saksonii
Gdy narzeczeni po powitaniu przed kościołem zajęli swoje miejsca w prezbiterium rozpoczął się obrzęd sakramentu.
Biskup Ludwig Wahl podszedł do ołtarza odziany w komżę, stułę i kapę białej barwy, poprzedzany przez ministrantów, z których jeden niósł naczynie z wodą święconą i kropidło oraz Rytuał, a drugi tackę z obrączkami. Następnie uklęknąwszy hierarcha zaintonował hymn "Veni Creator Spiritus"
https://www.youtube.com/watch?v=zsPo3lNAZsY
Gdy wszyscy powstali kapłan poświęcił obrączki. Po tym jak ministrant odłożył tackę z poświęconymi obrączkami narzeczeni przystąpili bliżej ołtarza.
Biskup zwrócił się do narzeczonego:
Karolu, czy chcesz dobrowolnie i bez przymusu pojąć za małżonkę tę Idę, którą tu widzisz?
Narzeczony odrzekł:
Chcę
Kapłan badał dalej
Czy chcesz wytrwać w tym związku w dobrej i złej doli, dopóki śmierć was nie rozłączy?
Narzeczony odpowiedział
Chcę
Hierarcha zadał kolejne pytanie:
Czy chcesz przyjąć i po katolicku wychować potomstwo, którym Bóg was obdarzy?
Narzeczony odpowiedział
Chcę

Następnie biskup zwrócił się do narzeczonej:
Ido, czy chcesz dobrowolnie i bez przymusu pojąć za małżonka tego Karola, którego tu widzisz?
Narzeczona odpowiedziała:
Chcę
Kapłan badał dalej:
Czy chcesz wytrwać w tym związku w dobrej i złej doli, dopóki śmierć was nie rozłączy?
Hierarcha zadał kolejne pytanie:
Czy chcesz przyjąć i po katolicku wychować potomstwo, którym Bóg was obdarzy?
Narzeczona odpowiedziała
Chcę

Po ostatniej odpowiedzi kapłan rzek do narzeczonych
Podajcie sobie prawe dłonie
a obwiązawszy ich dłonie stułą dodał
Aby zawrzeć święty związek małżeński, powtarzajcie za mną słowa przysięgi.
Pierwszy wypowiedział je narzeczony:
Ja, Karol, biorę ciebie, Ido, za małżonkę
i ślubuję ci miłość,  wierność i uczciwość małżeńską, oraz że cię nie opuszczę aż do śmierci.
Tak mi dopomóż, Panie Boże wszechmogący, w Trójcy jedyny, i wszyscy Święci.

Po nim przysięgę wyrzekła narzeczona:
Ja, Ida, biorę ciebie, Karolu, za małżonka
i ślubuję ci miłość, wierność
i uczciwość małżeńską, oraz że cię nie opuszczęaż do śmierci.
Tak mi dopomóż, Panie Boże wszechmogący, w Trójcy jedyny, i wszyscy Święci

Później kapłan zdjął stułę z rąk nowożeńców i podał mężowi obrączkę przeznaczoną dla żony, mówiąc:
Karolu, na znak zawartego małżeństwa nałóż swojej żonie obrączkę i powtarzaj za mną.
Mąż nałożył obrączkę na palec żony powtarzając za kapłanem
Żono, przyjmij tę obrączkę, znak wierności małżeńskiej, w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Amen.
Następnie kapłan podaje żonie obrączkę przeznaczoną dla męża, mówiąc:
Ido, na znak zawartego małżeństwa nałóż swojemu mężowi obrączkę i powtarzaj za mną
Żona nałożyła obrączkę na palec męża powtarzając za kapłanem:
Mężu, przyjmij tę obrączkę, znak wierności małżeńskiej, w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Amen
Kapłan zakończył słowami:
Niech te obrączki będą wam zadatkiem błogosławieństwa niebios i pomocą do osiągnięcia zbawienia wiecznego.
I dodał:
„Co Bóg złączył, człowiek niech nie rozłącza”. Małżeństwo, któreście między sobą zawarli, ja powagą Kościoła Katolickiego potwierdzam i błogosławię w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.

Zebrani odpowiedzieli:
Amen
Potem kapłan wezwał na świadków zgromadzonych i odmówił modlitwy za nowożeńców a następnie rozpoczęła się msza wotywna  W kazaniu biskup opowiedział o  obowiązkach małżeńskich i o ważności Sakramentu. Gdy objaśniał obowiązki rodziców to nawiązując do osób małżonków przypomniał że dziećmi monarchów są nie tylko ich biologiczni potomkowie ale także każdy z poddanych. Po Pater Noster hierarcha udzielił uroczystego błogosławieństwa. Gdy Para Młoda opuszczała świątynie wśród zebranych rozległy się gromkie wiwaty
Karl August,
v G.G. König von Sachsen,
Großherzog von Sachsen-Weimar-Eisenach,
Herzog von Sachsen-Altenburg, Sachsen-Coburg-Gotha und Sachsen-Meiningen,
Fürst von Waldenburg
Markgraf von Oberlausitz, Landgraf von Thüringen
11 Lipiec, 2022, godz.14:20:12
Odpowiedź #2

Maximilian Wittelsbach

• Król Bawarii
Maximilian III., von Gottes gnaden König von Bayern, Pfalzgraf bei Rhein, Herzog von Bayern, Franken, und in Schwaben

11 Lipiec, 2022, godz.20:23:53
Odpowiedź #3

Friedrich von Baden

• Jego Wielkoksiążęca Mość
Piękna uroczystość. Życzę szczęścia młodej parze!
A może przy okazji miesiąca miodowego, albo jakiejś miesięcznicy, rocznicy zapraszam do Salem. :) ;)
Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

11 Lipiec, 2022, godz.22:50:29
Odpowiedź #4

August von Hohenzollern

• Jego Cesarska Mość
Wszystkogo najlepszego na nowej drodze życia.

10 Styczeń, 2025, godz.19:30:45 Top
Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum
sawanna virtual-life world-anime zadania-domowe st-fu