Go Bottom
  • Witaj Gość

Autor Wątek: Wnioski  (Przeczytany 6994 razy)

10 Czerwiec, 2022, godz.11:33:43
Odpowiedź #30

Karl von Wettin

• Król Saksonii
Na poziomie korpusu to ja wiem że nie podlega mnie, ale skoro Jego Wielkoksiążęca Mość utworzył podległe sobie dywizje to założyłem że pułki o pruskich numerach 32, 94 i 95 są podległe mnie na tej samej zasadzie ponieważ w całości stacjonują w moim władztwie. Zastanawiałem się nad pułkiem 153 z podanych wyżej powodów.
Karl August,
v G.G. König von Sachsen,
Großherzog von Sachsen-Weimar-Eisenach,
Herzog von Sachsen-Altenburg, Sachsen-Coburg-Gotha und Sachsen-Meiningen,
Fürst von Waldenburg
Markgraf von Oberlausitz, Landgraf von Thüringen
10 Czerwiec, 2022, godz.13:02:52
Odpowiedź #31

Friedrich von Baden

• Jego Wielkoksiążęca Mość
Na poziomie korpusu to ja wiem że nie podlega mnie, ale skoro Jego Wielkoksiążęca Mość utworzył podległe sobie dywizje to założyłem że pułki o pruskich numerach 32, 94 i 95 są podległe mnie na tej samej zasadzie ponieważ w całości stacjonują w moim władztwie. Zastanawiałem się nad pułkiem 153 z podanych wyżej powodów.
Ja już się dokształciłem i poprawiłem. Nie ma już jakiś nowych dywizji badeńskich. Są tylko te dwie, które były historycznie. Bo jak się okazało kiedy Badenia wstępowała do Cesarstwa to zrzekła się pewnej odrębności wojskowej i jej dywizje stały się dywizjami pruskimi, tzn. przyjęły nazewnictwo, numery pruskie, a cała kadra, żołnierze itd., pozostały badeńskie. Można by zapewne powiedzieć o pewnej jakiejś autonomii tych jednostek porównując do innych pruskich-pruskich jednostek. Jednak te badeńskie dywizje piechoty nie można równać z możliwościami i uprawnieniami, autonomią jednostek saksońskich, bawarskich czy wirtemberskich, bo zwyczajnie tamte są realnie autonomiczniejsze w stosunku do badeńskich. Wojska Cesarstwa składały się z czterech kontyngentów: pruskiego, obejmującego także mniejsze kraje Rzeszy, bawarskiego, saskiego i wirtemberskiego. Formalnie, mimo przejścia pod dowództwo pruskie, królowie tych trzech krajów zachowali pewną kontrolę nad wojskiem. Dotyczyło to zwłaszcza Bawarii. Żołnierze składali przysięgę na wierność cesarzowi, ale bawarskich wojskowych ta przysięga obowiązywała jedynie w czasie wojny, gdyż w czasie pokoju zwierzchnictwo nad armią bawarską sprawował król bawarski. Ponadto wojska bawarskie różniły się nieco umundurowaniem i istniały wyodrębnione korpusy bawarskie. A zatem sprawa jest już jasna.

Co zaś tyczy się tych jednostek, które znajdują sie na terenie panowania Króla Karla von Wettina, to myślę, że mógłby on stać się ich dowódcą obejmując dowództwo nad 153 pp, lub nawet całą 8 DP, pomimo bycia zwierzchnikiem sił zbrojnych Saksonii. Ale to decyzja Waszej Cesarskiej Mości.
Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

10 Czerwiec, 2022, godz.16:40:44
Odpowiedź #32

Karl von Wettin

• Król Saksonii
Z tego co wiem to historycznie książęta byli albo bezpośrednio dowódcami jak w przypadku 32 pułku z Meiningen albo przynajmniej szefami pułków
Karl August,
Fürst von Waldenburg
11 Czerwiec, 2022, godz.08:42:24
Odpowiedź #33

August von Hohenzollern

• Jego Cesarska Mość
Książęta byli szffemi pułku lub honorowymi dowódcami. Żądło się zdarzało żeby faktycznie dowodzili, bo nie mieli czasu, ochoty i predyspozycji.
8DP należy do IV Korpusu Magdeburgu. Miasto to należy do Krolestwa Prus, wiek korpus należy, do Krolestwa Prus.
06 Sierpień, 2022, godz.23:38:21
Odpowiedź #34

Karl von Wettin

• Król Saksonii
Proszę o przydzielenie eskorty morskiej korpusowi
Karl August,
Fürst von Waldenburg
07 Sierpień, 2022, godz.17:00:41
Odpowiedź #35

Karl von Wettin

• Król Saksonii
Przypominam się. Nie chciałbym aby korpus został przechwycony przez marynarkę bolszewicką operującą z Piotrogrodu.
Karl August,
Fürst von Waldenburg
08 Sierpień, 2022, godz.07:58:50
Odpowiedź #36

August von Hohenzollern

• Jego Cesarska Mość
Dzisiaj będzie wyznaczona eskortą, z trzech nowo przyjętych do służby pancerników.
08 Sierpień, 2022, godz.12:51:27
Odpowiedź #37

Karl von Wettin

• Król Saksonii
Istna armada. Dziękuję.
Karl August,
Fürst von Waldenburg
08 Sierpień, 2022, godz.13:55:03
Odpowiedź #38

Friedrich von Baden

Raczej taka potęga nie powinna mieć problemów z ochroną Korpusu jak i opanowanie portu.  :)
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

08 Sierpień, 2022, godz.14:03:55
Odpowiedź #39

Karl von Wettin

• Król Saksonii
Port już jest w rękach Rosjan. Broni się jeszcze Ryga, ale zgodnie z informacjami które do mnie dotarły bolszewicy będą negocjować jak tylko się zjawimy.
Karl August,
Fürst von Waldenburg
08 Sierpień, 2022, godz.14:27:15
Odpowiedź #40

Maximilian Wittelsbach

• Król Bawarii
Port już jest w rękach Rosjan. Broni się jeszcze Ryga, ale zgodnie z informacjami które do mnie dotarły bolszewicy będą negocjować jak tylko się zjawimy.
A czy te forum to nie jest wymarłe. Jego władcy nie było już z 3 miesiąc. Do tego Wielki Książę nie chce wziąć na siebie obowiązku tymczasowego regenta aby jakoś ratować sytuację. Panuje anarchia, wojna domowa i chaos. Cesarstwo powinno się za siebie wziąć, bo wygląda trochę niechlujnie i zbyt bardzo przypomina zwykłe forum a nie mikronacje. (Bliżej im do yoyonacji.) Może powinni się przenieść.
Maximilian III., von Gottes gnaden König von Bayern, Pfalzgraf bei Rhein, Herzog von Bayern, Franken, und in Schwaben

08 Sierpień, 2022, godz.14:35:35
Odpowiedź #41

Karl von Wettin

• Król Saksonii
Myślę iż po zakończeniu wojny możemy wystąpić z propozycją połączenia sojuszem i wspólnym forum.
Karl August,
Fürst von Waldenburg
08 Sierpień, 2022, godz.14:44:42
Odpowiedź #42

Friedrich von Baden

Myślę iż po zakończeniu wojny możemy wystąpić z propozycją połączenia sojuszem i wspólnym forum.
Zobaczymy...
Na razie to Rosja musi mieć władcę. Poza tym planujemy przenieść się na nową domenę, nowe forum, nowy hosting. To będzie nasze, to będzie kosztować co roku pewną sumę, dlatego musielibyśmy mieć pewność, że Rosja przetrwa, będzie aktywna i nie zniknie nagle. Poza tym jeśli byliby na naszym forum, to znaczyłoby że ich adres www byłby cesarstwoniemieckie.com.pl/ coś tam dalej. Chyba że mieliby własną domenę, ale to też kosztuje, poza tym wtedy musieliby mieć własną bazę danych, co nie byłoby problemem.
Jak widać, byłoby kilka spraw do omówienia. Tylko wtedy muszą być osoby, z którymi by się je omawiało. :) ;)

13 Sierpień, 2022, godz.14:23:38
Odpowiedź #43

Maximilian Wittelsbach

• Król Bawarii
Może się podniosą i odratują, ale muszą ruszyć z promocją i jakoś gdzieś zaprezentować się. Powinni zareklamować się na różnych forach historycznych, oraz na grupkach historycznych typu carawka albo coś podobnego. Jest wiele możliwości.
Maximilian III., von Gottes gnaden König von Bayern, Pfalzgraf bei Rhein, Herzog von Bayern, Franken, und in Schwaben

13 Sierpień, 2022, godz.15:17:19
Odpowiedź #44

August von Hohenzollern

• Jego Cesarska Mość
Zobaczymy, nie ma co martwić się o pieniądze, one się znajdą

07 Styczeń, 2025, godz.15:08:05 Top
Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum
corleone virtual-life zadania-domowe rzeczypospolitakarwencka2024 elitserienspeedway