Go Bottom
  • Witaj Gość

Autor Wątek: Obrady Reichstagu  (Przeczytany 30900 razy)

25 Maj, 2022, godz.19:11:24
Odpowiedź #315

August von Hohenzollern

• Jego Cesarska Mość
Tylko tam to ekspedycje szkoleniowe, a nie wojenne
25 Maj, 2022, godz.19:15:43
Odpowiedź #316

Karl von Wettin

• Król Saksonii
Ale nas to nie ogranicza bo my jesteśmy w mikro.
Karl August,
v G.G. König von Sachsen,
Großherzog von Sachsen-Weimar-Eisenach,
Herzog von Sachsen-Altenburg, Sachsen-Coburg-Gotha und Sachsen-Meiningen,
Fürst von Waldenburg
Markgraf von Oberlausitz, Landgraf von Thüringen
25 Maj, 2022, godz.20:42:11
Odpowiedź #317

August von Hohenzollern

• Jego Cesarska Mość
Ma Wasza Królewska Mość rację
27 Maj, 2022, godz.12:31:48
Odpowiedź #318

August von Hohenzollern

• Jego Cesarska Mość
Reasumując mam trzy cztery kierunki
Rosja
Serbia
Ameryka Południowa
Jerozolima
I musimy wybrać jeden z nich
27 Maj, 2022, godz.15:05:00
Odpowiedź #319

Friedrich von Baden

• Jego Wielkoksiążęca Mość
Reasumując mam trzy cztery kierunki
Rosja
Serbia
Ameryka Południowa
Jerozolima
I musimy wybrać jeden z nich
Wybranie żadnego nie zakłada na nas żadnych ograniczeń bo żadne prawo nas nie krępuje. Nie mamy zabronionego prawa do narracyjnych interwencji.
W dwóch przypadkach weźmiemy zapewne udział na jakimś innym forum. W obydwu przypadkach pomożemy nie tylko sobie ale i kulejącym państwom.
Nie wiem czy to prawda, ale chyba większe szanse na udział rodzimych obywateli danego kraju mamy w Bizancjum. Lecz czy u nich trwa jakaś wojna albo walki?
Niestety chyba nie. Zaś w Rosji jest wojna domowa czyli nasza pomoc by się bardziej przydała. Inna sprawa gdyby Bizancjum miało problemy i nas naprawdę potrzebowało. Lecz w czas pokoju... Poza tym po ostatniej wojnie domowej w Bizancjum, gdzie zaginął Cesarz a jeden z jego najwierniejszych dowódców i obywateli o. Gagik zginął, nawet nie wiem jakie są granice, gdzie "panuje" Basilleus a gdzie uzurpator, gdzie cesarstwo a gdzie wróg, saracen...?!
Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

27 Maj, 2022, godz.15:08:11
Odpowiedź #320

August von Hohenzollern

• Jego Cesarska Mość
Widzę że urwało mi post
Mamy cztery kierunki
Rosja
Serbia tu konsultacje z Santera
Ameryka Południowa
Bizancjum
29 Maj, 2022, godz.16:52:59
Odpowiedź #321

Friedrich von Baden

Jako, że obrady zatrzymały sie w martwym punkcie i muchy na sali padają ze znużenia w locie, proponuje pewne zmiany prawne o których już nieco wspominałem kiedyś.
Chcę aby do Konstytucji Cesarstwa Niemiec dodać kilka punktów.
Do Rozdziału III, art. 20 lub 21
- nietykalność i wolność osobistą
- prawa do sprawiedliwego i jawnego procesu przed niezawisłym i bezstronnym sądem;
- prawa do obrony we wszystkich stadiach postępowania;
- prawa złożenia skargi na władzę publiczną, gdyby ta przekraczała swe uprawnienia lub gdyby nie działała poprawnie wedle tego jak ma działać.

Poza tym chciałbym aby dodać do rozdziału III nowy artykuł o numerze 23 (następne artykuły mają stać się od nowa ponumerowane wedle następowania.)
- Ekstradycja obywatela Cesarstwa Niemieckiego jest zakazana.
- Zakazana jest ekstradycja osoby podejrzanej o popełnienie przestępstwa z przyczyn politycznych.
- W sprawie dopuszczalności ekstradycji orzeka Sąd Cesarstwa Niemieckiego.

Prócz tego uważam, że należy poprawić wszędzie nazwę "Cesarstwo Niemiec" na poprawną nazwę "Cesarstwo Niemieckie". Jeszcze zrozumiałbym gdyby było np. Cesarz Niemców, wtedy oznacza to, że cesarz panuje z woli narodu, a nie dzięki łasce bożej (dei gratia). Poza tym łamało by pewną neutralną tytulaturę, związaną z tym, że Król Pruski nie chciał drażnić Cesarza Austrii. Dziś u nas w mikronacjach Monarchia Habsburgów znaczy dużo mniej niż kiedyś, poza tym de facto nie znaczy nic dla władców niemieckich, bo nie mamy tutaj zjednoczenia Niemiec, upadku związku Niemieckiego, Związku Północnoniemieckiego i władczy Bawarii, Wirtembergii, Badenii, Hesji, nie mają żadnych związków z MAW. Dlatego zmiana kosmetyczna byłaby dobra i na miejscu.

Kończąc moje wystąpienie pragnę zainicjować rozmowę odnośnie sytuacji politycznej Niemiec. Czy uważacie, że Cesarstwo Niemieckie jest bardziej państwem związkowym (Bundesstaat) czy też związkiem państw (Staatenbund). Ja osobiście myślę, że to nasze jest bliższe Bundesstaatowi, choć myślę, że Związek państw mógłby być lepszy. Jest jeden Cesarz panujący nad wszystkimi. Jest nim Król Prus. Potem jego następcy. Ewentualnie jeśli by ich nie było, to musiałaby być elekcja spośród wszystkich władców niemieckich. Cesarz decyduje o większości, zajmuje sie najważniejszymi rzeczami, ale wiele spraw zostawia też regionom i krajom. Mają one autonomię itd.  Jak uważacie?
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

29 Maj, 2022, godz.17:18:09
Odpowiedź #322

August von Hohenzollern

• Jego Cesarska Mość
Na razie odniose się do ostatniego akapitu.

Czy uważacie, że Cesarstwo Niemieckie jest bardziej państwem związkowym (Bundesstaat) czy też związkiem państw (Staatenbund). Ja osobiście myślę, że to nasze jest bliższe Bundesstaatowi, choć myślę, że Związek państw mógłby być lepszy

Ten dylemat istniał przez całe Cesarstwo, politycy i prawnicy głowili się nad tym i nie mogli dojść do porozumienia.
Natomiast w sprawie następcy, mam nadzieję, że jeszcze trochę porzyje, w między czasie coś ...
29 Maj, 2022, godz.20:28:24
Odpowiedź #323

Karl von Wettin

• Król Saksonii
-Pierwsze popieram. Drugie  trzecie prawo myślę możemy zamknąć prawie do sądu (drugim z proponowanych praw). Wprowadziłbym je zamiast "prawa do sprawiedliwego i jawnego rozstrzygania konfliktów". Prawa te proponuję poza ostatnim umieścić w art. 20, a może nawet połączyć oba artykuły. Dodatkow pronouję zmianę dwóch artykułów na
Art. 32. Władzę sądowniczą pełni niezależny Sąd Cesarstwa Niemiec, którym kieruje niezawisły sędzia powoływany i odwoływany przez Cesarza.
(formalne podkreślenie niezawisłości i niezależności)

Art. 35. Cesarz jest najwyższym interpretatorem prawa Cesarstwa Niemiec i rozpatruje wniesione odwołanie. Może skierować sprawę do ponownego rozpatrzenia, utrzymać wyrok w mocy, albo zastosować prawo łaski
(Zmiany czysto redakcyjne)

-Jeśli jest zakazana to sąd nie ma o czym rozstrzygać... W przepisie należałoby umieścić odpowiednią "furtkę". Zastanawiam się też czy przepis jest tak naprawdę potrzebny jak o ile się nie mylę to ewentualne konsekwencje sądowe dotykają jedynie konta na danym forum

-nie widzę różnicy: z historyczną nazwą czy bez. ;D

-właściwie to się zgadzam aczkolwiek moim zdaniem autonomia jest tak szeroka że uznałbym ją prawie za suwerenność wewnętrzną. Cesarz kontroluje jednak w całości politykę zagraniczną co jest ważnym argumentem na rzecz państwa związkowego.
Karl August,
Fürst von Waldenburg
29 Maj, 2022, godz.20:57:03
Odpowiedź #324

August von Hohenzollern

• Jego Cesarska Mość
Czekam na inne głosy
29 Maj, 2022, godz.22:05:01
Odpowiedź #325

Friedrich von Baden

Odpowiem na ostatnie czyli dylemat charakteru naszego państwa. Ja również się zgadzam z tym. Jest szeroka autonomia i sporo plusów. Popieram aby Cesarz panował nad wszystkimi królami i książętami. Popieram również aby on, lub Kanclerz jeśli by był powołany kształtował politykę zagraniczną, bo też nie mam ochoty samemu tego robić. Analizując różne aspekty ja dochodzę do konkluzji, że to nasze Cesarstwo może być przez nas uznane za Staatenbund. To jest związek w którym dominująca pozycję mają Prusy, dlatego ich Król jest Cesarzem. A gdyby go zabrakło to wtedy kto inny przejmie pałeczkę. Co według mnie jednoznacznie określa charakter państwa jako związek państw. Oczywiście tylko i wyłącznie w naszym wirtualnym państwie. Nie mówię o realnym Cesarstwie Niemieckim. :)

Co do zmian prawnych proponuję pokazać całą Konstytucję i po prostu poprawione kwestie pogrubić na zielono. Ewentualne niepotrzebne np. na czerwono.
Może pierwszy zobrazowałby swój pomysł zmiany Król Saksonii, a ja ewentualnie potem dodam coś od siebie i widząc propozycje zmian każdy będzie mógł sie wypowiedzieć. :)

30 Maj, 2022, godz.10:02:24
Odpowiedź #326

Karl Friedrich von Wittelsbach

• Obywatel
Jestem za Jego Wielkoksiążęcią Mością.
JKW Karl Friedrich von Wittelsbach  
Król Senior Bawarii
Książę Lippe
Feldmarschall Wojsk Lądowych Armii Cesarstwa Niemieckiego
30 Maj, 2022, godz.12:45:15
Odpowiedź #327

August von Hohenzollern

• Jego Cesarska Mość
Nie jestem przekonany do zmian w Konstytucji, ale projekt możemy zobaczyć.
30 Maj, 2022, godz.13:00:44
Odpowiedź #328

Karl von Wettin

• Król Saksonii
Wywołany na mównicę zjawiam się

Konstytucja Cesarstwa Niemiec
z dnia ....

W trosce o byt i przyszłość Ojczyzny naszej, posiadając możliwość suwerennego stanowienia o Jej losie, wdzięczni naszym przodkom za ich pracę, za niepodległy byt kraju, za kulturę zakorzenioną w chrześcijańskim dziedzictwie Narodu i ogólnoludzkich wartościach, świadomi potrzeby współpracy dla dobra kraju, pragnąc na zawsze zagwarantować prawa obywatelskie, a działaniu instytucji publicznych zapewnić rzetelność i sprawność, w poczuciu odpowiedzialności przed Bogiem i własnym sumieniem, ustanawiamy Konstytucję Cesarstwa Niemiec jako prawa podstawowe dla państwa naszego.

Rozdział I
CESARSTWO NIEMIEC

Art. 1. Cesarstwo Niemiec jest niepodległym i suwerennym państwem wirtualnym.
Art. 2. Cesarstwo Niemiec jest monarchią konstytucyjną w której Cesarz jest najwyższym przedstawicielem władz.
Art. 3. W skład Cesarstwa Niemiec wchodzą kraje : Królestwa : Prus, Bawarii, Saksonii, Wirtembergii, Wielkie Księstwa : Badenii, Hesji, Meklemburgii-Schwerin, Meklemburgii-Strelitz, Oldenburga, Saksonia-Weimar-Eisenach, Księstw : Anhalt, Brunszwik, Saksonia-Altenburg, Saksonia-Koburg-Gotha, Saksonia-Meiningen, Księstwa : Lippe, Reuss, Schaumburg-Lippe, Szwarzburg-Rudolstadt, Waldeck-Pyrmont, Wolne Miasta Hanzeatyckie : Brema, Hamburg, Lubeka, Terytorium Rzeszy : Alzacja-Lotaryngia.
Art. 4. Stolicą Cesarstwa Niemiec jest Miasto Berlin.
Art. 5. Symbolami Cesarstwa Niemiec jest herb, flaga i hymn przedstawione w Załącznikach nr 1, 2, 3
Art. 6. Walutą Cesarstwa Niemiec jest marka.
Art. 7. Językiem miejscowym w Cesarstwa Niemiec jest język polski.

Rozdział II
CESARZ

Art. 8. Cesarz Niemiec jest uosobieniem majestatu Korony i gwarantem ciągłości władzy państwowej oraz jedności państwa.
Art. 9. Cesarz Niemiec czuwa nad przestrzeganiem prawa, stoi na straży suwerenności i bezpieczeństwa państwa oraz nienaruszalności i niepodzielności jego terytorium.
Art. 10. Cesarz Niemiec sprawuje władzę dożywotnio, a tron Cesarstwa Niemiec jest dziedziczny.
Art. 11. Pełny tytuł Cesarza brzmi : z Bożej łaski Cesarz Niemiec i Król Prus.
Art. 12. Po śmierci lub abdykacji Cesarza tron dziedziczy najstarszy syn króla, a w przypadku jego braku najstarszy żyjący przedstawiciel rodu Cesarskiego w linii męskiej.
Art. 13. W przypadku śmierci lub abdykacji ostatniego żyjącego przedstawiciela dynastii panującej, lub całkowitego zrzeczenia się przez Dom Panujący prawa do tronu Cesarstwa Niemiec, zwołuje się Zgromadzenie Narodowe obywateli z całego Cesarstwa, na którym wybierany jest nowy władcę.
Art. 14. Zgromadzenie Narodowe zwołuje i mu przewodniczy najstarszy stażem  obywatel Cesarstwa Niemiec w przeciągu 7 dni od podjęcia informacji o wygaśnięciu dynastii panującej.
Art. 15. Zgromadzenie Narodowe obywateli cesarstwa zostaje rozwiązane zaraz po wyborze nowego władcy.

Rozdział III
OBYWATELE

Art. 16. Obywatelstwo Cesarstwa Niemiec otrzymują na mocy dekretu cesarskiego osoby które złożą odpowiedni wniosek o jego nadanie.
Art. 17. Obowiązkiem obywatela jest wierność Cesarstwu Niemiec objawiające się troska o kraj.
Art. 18. Każdy obywatel ma obowiązek przestrzegania prawa ustanowionego w Cesarstwa Niemiec.
Art. 19. Obowiązkiem każdego obywatela jest aktywny udział w życiu społecznym kraju i obrona cesarstwa przed zagrożeniami zewnętrznymi.
Art. 20. Cesarstwo Niemiec zapewnia swoim obywatelom :
- prawo do pracy, nauki i zabawy;                                                                               
- prawo do wolności myśli, sumienia i wyznania;                                               
- prawo do sprawiedliwego i jawnego procesu przed niezawisłym i bezstronnym sądem;
-prawo do zaskarżenia niezgodnych z prawem działań władzy publicznej
Art. 21. Cesarstwo Niemiec gwarantuje swoim obywatelom następujące prawa osobiste:
- do dobrego i szczęśliwego życia;                                                           
- do poszanowania dóbr osobistych;        
-do nietykalności i wolności osobistej                                       
- do uczestniczenia w życiu publicznym;                                                                       
Art. 22. Cesarstwo Niemiec zapewnia swoim obywatelom następujące prawa ekonomiczne:
- prawo do rzetelnego wynagrodzenia;                                                                       
- prawo do własności;                                                                                         
- prawo dziedziczenia.

Art.23
1 Ekstradycja obywatela Cesarstwa Niemieckiego jest zakazana za wyjątkiem przypadku określonego w ust.3
2.Zakazana jest ekstradycja osoby podejrzanej o popełnienie przestępstwa z przyczyn politycznych.
3. W sprawie dopuszczalności ekstradycji orzeka Sąd Cesarstwa Niemieckiego.

Rozdział IV
WŁADZA USTAWODAWCZA

Art. 24. Władzę ustawodawczą w Cesarstwie Niemiec pełni Bundestag (Parlament), w którym zasiadają  przedstawiciele narodu. Sposób wyłaniania członków Bundestagu określi ustawa
Art. 25. Parlament obraduje pod przewodnictwem Jego Cesarskiej Mości lub Przewodniczącego powoływanego i odwoływanego przez cesarza.
Art. 26. Parlament uchwala ustawy i uchwały zwykłą większością głosów przy obecności co najmniej połowy uprawnionych do udziału w obradach.
Art. 27. Inicjatywa ustawodawcza przysługuje Cesarzowi i grupie co najmniej 3 obywateli.
Art. 28. Ustawy i uchwały przyjęte przez Bundestag zatwierdza podpisem cesarz.
Art. 29. Ustawy i uchwały zawetowane przez Cesarza wchodzą w życie jedynie wówczas gdy zostaną poparte i podpisane przez wszystkich obywateli Cesarstwa.
Art.30 W okresie gdy Bundestag nie może zebrać się na posiedzenie lub w innych uzasadnionych okolicznościach Cesarz wydawać może Dekrety z mocą ustawy które podlegają zatwierdzeniu na kolejnym posiedzeniu Bundestagu

Rozdział V
WŁADZA WYKONAWCZA

Art. 31. Władzę wykonawczą pełni Cesarz Niemiec lub Kanclerz Cesarstwa Niemiec powoływany i odwoływany przez Cesarza na mocy dekretu.
Art. 32. Kanclerz pełni swój urząd bezterminowo.
Art. 33. Do kompetencji władzy wykonawczej należy wykonanie Ustaw i Uchwał Parlamentu, kierowanie kancelarią cesarską, oraz nadzór nad dyplomacją i skarbem państwa.

Rozdział VI
WŁADZA SĄDOWNICZA

Art. 34. Władzę sądowniczą pełniniezależny Sąd Cesarstwa Niemiec, którym kieruje niezawisłysędzia powoływany i odwoływany przez Cesarza.
Art. 35. Do kompetencji Sędziego należy rozstrzygania aktów oskarżenia i spraw wniesionych do sądu oraz wymierzania sprawiedliwości w oparciu o Ustawę - Kodeks Karny.
Art. 36 Od wyroków oraz postanowień Sadu, każdemu przysługuje odwołanie w terminie trzech dni od ich wydania.
Art. 37. Cesarz jest najwyższym interpretatorem prawa Cesarstwa Niemiec i rozpatruje wniesione odwołanie. Może skierować sprawę do ponownego rozpatrzenia, utrzymać wyrok w mocy, albo zastosować prawo łaski

Rozdział VII
KRAJE KORONNE

Art. 38. Kraje wskazane w art. 3 wspólnie stanowią nierozerwalne Cesarstwo Niemiec na czele którego stoi Cesarz.
Art. 39. Kraje wskazane w art. 3 posiadają autonomie w zakresie spraw wewnętrznych i gospodarki.
Art. 40. Władze kraje wskazanych w art. 3  sprawują monarchowie danego kraju.
Art. 41. Na obszarze poszczególnych krajów stacjonują wojska Cesarstwa Niemiec, których zadaniem jest utrzymanie integralności terytorialnej oraz obrona granic i niepodległości całego Cesarstwa Niemiec.

Rozdział VIII
SIŁY ZBROJNE CESARTWA NIEMIEC

Art. 42. Zwierzchnikiem Sił Zbrojnych Cesarstwa Niemiec jest Cesarz.
Art. 43. Organizację Sił Zbrojnych Cesarstwa Niemiec określa ustawa.

Rozdział IX
PRAWO CESARSTWA NIEMIEC

Art. 44. Źródłami powszechnie obowiązującego prawa w hierarchii od najwyższego do najniższego są: Konstytucja, Ustawy i Uchwały Bundestagu, Dekrety Cesarskie i Rozporządzenia Kanclerza.
Art. 45. Żaden akt prawa hierarchicznie niższy nie może stać w sprzeczności z aktem hierarchicznie wyższym.

Rozdział X
ZAKOŃCZENIE

Art. 46. Zmiany w postanowieniach Konstytucji dokonuje Bundestag większością 2/3 głosów.
Art. 47. Konstytucja wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Karl August,
Fürst von Waldenburg
01 Czerwiec, 2022, godz.11:19:40
Odpowiedź #329

Karl von Wettin

• Król Saksonii
Zanudziłem Szanownych Delegatów?
Karl August,
Fürst von Waldenburg

25 Grudzień, 2024, godz.15:24:40 Top
Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum
virtual-life sawanna rzeczypospolitakarwencka2024 world-anime elitserienspeedway